O PREDSTAVI PRIČA O TUPSONIMA ILI ZAŠTO TREBA UČITI

Djecu moramo upućivati, često i tjerati na učenje. To se samo po sebi razumije. Ali na jednostavno dječje pitanje „zašto treba učiti?“ odgovor i nije tako lak. Možemo li mirne duše spominjati uspješnu karijeru, veću plaću, ugled u društvu...? Teško. Najbolji učenici neće voziti najskuplje automobile. A ako i hoće, to neće biti zato jer su bili najbolji učenici. Dakle, vratimo se postavljenom pitanju.

Kazalište Prijatelj pokušava prijateljski, duhovito odgovoriti na pitanje zašto je učenje važno. Predstava govori o narodu Tupsona koji se jako voli igrati balonima. Učenje im zna biti malo dosadno, ali su shvatili da je ono potrebno. Ako ne učiš, onda ništa ne znaš. A znanje donosi MOĆ, u najopćenitijem i najširem smislu. I pomoću nje se lakše boriš protiv nevolja i velikih Glupsona kojih, na žalost, u životu zna biti oko tebe. I zato cijeli svoj vijek Tupsoni (a to smo metaforički svi mi koji cijeli život učimo) bježimo od toga da budemo Glupsoni (da ništa ne znamo) i želimo biti Pametnjakovići (pa da sve znamo). E sad... igra je najljepše i najlakše učenje! Tupsoni to jedini znaju, jer Glupsoni nikad ne uče, a Pametnjakovići se nikad ne igraju! Kako to obični baloni mogu natjerati jednoga Glupsona da prestane raditi zločestoće, vidjet će mali i veliki u ovoj predstavi.

Prvenstveno je namijenjena malim Tupsonima od 4 do13 godina, ali ona želi biti zanimljiva i puno široj populaciji. Kazalište Prijatelj želi raditi obiteljske predstave. To su one na kojima umorne mame i tate ne spavaju. Ako su „obiteljski filmovi“ nešto uobičajeno, zašto ne bi postojale i „obiteljske predstave“?

U predstavi glume Hrvoje Zalar, nagrađivani glumac (Festival glumca, Nagrada hrvatskog glumišta, Naj naj festival) poznat iz dječjih predstava mnogih kazališta, i Anja Đurinović, mlada glumica maloj publici poznata kao popularna voditeljica RTL-ovog programa „Kockica“. S njom u alternaciji je Matea Majerle.

Redatelj...........Hrvoje Zalar

Glumci.............Anja Đurinović i Hrvoje Zalar

Scenski pokret....Maja Đurinović

Kostimi.............Jelena Stipaničić

Trajanje je predstave 45 minuta.