Pavao i njegov glavao

Dječak Pavao (koji ima „jedinstven glavao“) odlučio je putovati svijetom. Sa sobom nosi kovčeg u kojemu čuva svoju najvrjedniju imovinu. To su gitara, nekoliko igračaka i pregršt pjesama koje nisu vidljive okom već srcem i osjećajima. A pjesme, one su igre riječima. Igre mislima. Igrajuće učenje. A onda - i igrajuća spoznaja o životu. Sva ta znanja koja je stekao, Pavao je stavio u kovčeg. No, uvijek kada se nađe pred publikom, malom ili velikom, Pavao ima nezgodu (ili zgodu!) da mu se ta torba nepredviđeno otvori i sva njegova znanja ispadnu iz nje. Tako Pavao na svom putovanju, u druženju s drugima, otkriva svoje tajne, osjećaje i misli kroz pjesme. Svaki trenutak njegovog života popraćen je stihovima poznatih dječjih pjesama Grigora Viteza, Dragutina Tadijanovića, Nevenke Videk, Ratka Zvrka, Augusta Harambašića, Mladena Kušeca, Nade Zidar Bogadi, Gustava Krkleca, Zvonimira Baloga, Paje Kanižaja, Luko Paljetka i drugih. Pjesmom Pavao ne uljepšava samo svoj život, već tu ljepotu prenosi na sve ljude koje susreće putem. I uvijek počinje iz početka. Svu svoju imovinu spremi u torbu, sjećanje u srce, pjesme u glavu – i krene dalje.

Želite li da na svom putu Pavao sretne i Vas i Vašu djecu?

Scenska antologija hrvatske dječje poezije Pavao i njegov glavao osvojila je državnu Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u predstavama za djecu, te nagradu na Sedmom festivalu glumca za izvedbu scenske antologije. Naravno, tu nisu stale sve antologijske pjesme (pa ni svi antologijski pjesnici). Ali ipak je tu dobar dio onih koji su ispisali najljepše stranice hrvatske dječje poezije. Izrazito je dinamična i glumački osmišljena, te na nov i nepredvidiv način upoznaje djecu s trajnim vrijednostima poezije. Svjestan činjenice da nastavnici najčešće poeziju nerado obrađuju na satovima lektire, jer nju je i najteže približiti djetetu, Hrvoje Zalar zamislio je i osmislio ovu predstavu kao moguću nadopunu i osvježenje nastavnom programu hrvatskog jezika i književnosti. Isto tako i kao važnu sastavnicu sadržaja djeci koja se spremaju za upis u školu.U tom smislu, predstava ima i službenu preporukuMinistarstva prosvjete i znanosti.

Namijenjena je djeci starije predškolske dobi, onoj koja pohađaju prva četiri razreda osnovne škole i svima koji uživaju u dobroj poeziji. Traje 35-40 minuta.